fbpx
Profiteer nu van onze actie: -€2000 op vloerverwarming. Maak snel je afspraak tijdens onze afrondingsweek!

Home > Kenniscentrum > Blog >

3 vragen over geothermische boringen

3 vragen over geothermische boringen

Toegevoegd op 20 juli 2018

geothermische-boringen

Geothermische boringen zijn een belangrijke schakel van een systeem met een geothermische warmtepomp. Wij geven je het antwoord op 3 veelgestelde vragen over geothermische boringen.

Zijn er verschillende soorten geothermische boringen?

Ja. Je kan kiezen voor horizontale captatie of verticale captatie. Bij horizontale captatie wordt een gesloten bodemcircuit aangelegd op een diepte van 1,5 tot 1,8 meter. Dit horizontale netwerk van buisjes zal de aardwarmte via een milieuvriendelijk antigelproduct afgeven via het warmteafgiftesysteem (vloerverwarming of eventueel een ander systeem). Verticale captatie werkt eveneens met dat antigelproduct, maar haalt de aardwarmte dieper uit de grond. De putten worden 25 tot 200 meter diep geboord. Beide soorten grondboringen hebben voordelen.

Voordelen horizontale captatie:

  • Lagere kostprijs
  • Goed jaarrendement

Voordelen verticale captatie:

  • Hoger rendement
  • Minder oppervlakte nodig
  • Betere passieve koeling

Kunnen geothermische boringen overal?

Ja, zo goed als in heel Vlaanderen. Wel is het zo dat de aard van de bodem bepaalt hoe diep er moeten worden geboord. Hoe groter de verzadiging van de bodem met water, hoe beter de geleidbaarheid van de bodem. En een goede geleidbaarheid levert meer vermogen voor jouw warmtepomp. Smart Geotherm, een project van de overheid, de bouwsector en onderzoeksinstellingen, bracht de gemiddelde thermische geleidbaarheid van de bodem in Vlaanderen in kaart. Bij Eco Heating doen we beroep op onze ruime ervaring en de beschikbare geologische informatie om de diepte van de grondboringen te bepalen.

Gebeuren geothermische boringen door een andere firma dan de warmtepompinstallateur?

Nee. Bij Eco Heating kan je terecht voor grondboringen én een warmtepomp. Je hoeft dus niet op zoek te gaan naar verschillende firma’s. “Onze filosofie is dat een klant voor het ganse proces beroep moet kunnen doen op ons”, vertelt zaakvoerder Tom Cobbaert. “Wij verzorgen het volledige proces, van het uittekenen van het systeem en de berekeningen over het plaatsen van de vloerverwarming en de grondboringen tot het plaatsen en afregelen van de warmtepomp. Dat doen we allemaal in eigen beheer, met gespecialiseerde teams voor elk onderdeel. Omdat we ons enkel bezighouden met complete warmtepompsystemen en een pak ervaring kunnen voorleggen, weten onze klanten dat ze bij ons aan het juiste adres zijn.”

Nog vragen over geothermische boringen of andere aspecten van een warmtepomp. Contacteer ons gerust. Of bereken je liever zelf de kostprijs van een geothermische warmtepomp? Maak dan gebruik van onze bugetcalculator.

Go to Top