fbpx
Profiteer nu van onze actie: -€2000 op vloerverwarming. Maak snel je afspraak tijdens onze afrondingsweek!

Home > Kenniscentrum > Blog >

4 weetjes over aardwarmte of geothermie

4 weetjes over aardwarmte of geothermie

Toegevoegd op 2 maart 2017

Weetjes-aardwarmte

Warmtepompen halen energie uit de lucht of uit de bodem.Aardwarmte of geothermie is dus bijzonder nuttig voor ons. Ontdek 4 interessante weetjes over dit fenomeen.

Aardwarmte kan miljarden jaren oud zijn

De aarde ontstond 4,6 tot 4,7 miljard jaar geleden. Daarbij kwam gigantisch veel energie vrij in de vorm van warmte. Die warmte kan slechts heel beperkt ontsnappen door de buitenste lagen van de aarde. En daarom blijft zoveel warmte tot vandaag beschikbaar. De helft van de aardwarmte bestaat uit deze restwarmte.

Sommige aardwarmte is laag radioactief

De andere helft van de aardwarmte is afkomstig van radioactieve processen. Het verval van radioactieve deeltjes zorgt voor warmte. En die kan worden omgezet in energie. De radioactiviteit in aardwarmte is echter zo laag dat het ongevaarlijk is.

Bereken de kostprijs van jouw geothermische warmtepomp eenvoudig met onze budgetcalculator

De Kempen hebben een warme ondergrond

Meer dan 3 kilometer onder de Kempense grond zit een kolenkalklaag. Die kalksteen bevat heet water dat zelfs na het oppompen nog 126 tot 128° C heet is. Op dit ogenblik werkt men in Mol aan een geothermische centrale en een warmtenet. Verdere uitbreiding naar andere delen van de Kempen staat op het programma. Voor de individuele gebruiker is zo’n diepe boring uiteraard onhaalbaar. Maar voor een geothermische warmtepomp moet men gelukkig veel minder diep boren. Bovendien kan dat bijna overal in Vlaanderen.

Aardwarmte is een energiebron voor de toekomst

Fossiele brandstoffen zoals gas en olie hebben twee belangrijke nadelen: ze hebben een zeer nadelige impact op het klimaat en de bronnen zijn eindig. Hernieuwbare energiebronnen zijn dan ook de toekomst. Aardwarmte is daar een van. Deze warmte zit van nature in de bodem en kan er met warmtepompen worden uitgehaald. Een systeem met een warmtepomp stoot tot 50 % minder CO2 uit dan een stookolieketel. En zelfs de iets milieuvriendelijkere condensatieketel stoot nog steeds 30 % meer CO2 uit dan een systeem met een warmtepomp.

Wil je meer weten over de werking van een geothermische warmtepomp? Contacteer ons gerust.

Go to Top