fbpx
Profiteer nu van onze actie: -€2000 op vloerverwarming. Maak snel je afspraak tijdens onze afrondingsweek!

Home > Kenniscentrum > Blog >

Al gehoord van betonkernactivering?

Al gehoord van betonkernactivering?

Toegevoegd op 30 november 2017

Betonkernactivering

Beton is een uiterst geschikt voor afgifte of opslag van warmte of koelte. Betonkernactivering is niet alleen een ecologische manier om een aangenaam binnenklimaat te creëren. Deze vorm van verwarming is ook erg goedkoop, zeker in combinatie met warmtepompen.

Hoe werkt betonkernactivering?

Beton is een materiaal met een erg dichte massa. Je activeert die massa door er voor te zorgen dat ze warmte of koelte afgeeft of opslaat. Dat doe je door een vloeistof (meestal water) met een bepaalde temperatuur te laten stromen door lange leidingen in het beton. Die leidingen zitten midden in het beton, tussen twee gietsels. Zo activeer je de betonmassa. De warmte of de koelte wordt gespreid afgegeven in de ruimte en dat zowel naar boven via de vloer als naar onder via het plafond.

Door de doorgedreven isolatie van moderne gebouwen is slechts een beperkte capaciteit vereist en die kan betonkernactivering bieden. Bovendien zijn de verwarmende of koelende oppervlaktes groot, want het gaat om plafonds en vloeren. Daardoor is slechts een klein temperatuurverschil tussen het betonoppervlak en de lucht nodig.

Waarom is betonkernactivering een aanrader?

Betonkernactivering heeft een pak voordelen:

  • Goedkoper: in combinatie met een geothermische warmtepomp laat betonkernactivering jouw energiekosten drastisch dalen.
  • Ecologischer: betonkernactivering is een duurzame manier van temperatuurregeling, zeker als je die combineert met een geothermische warmtepomp. Op die manier kan je verwarmen of koelen zonder het milieu te belasten.
  • Handig: betonkernactivering vergt nauwelijks onderhoud.
  • Aangenaam binnenklimaat: goed geïsoleerde gebouwen hebben nood aan koeling in de zomer. Betonkernactivering zorgt daarvoor. En uiteraard is het binnenklimaat aangenaam warm wanneer het buiten koud is.
  • Gezonder: van bacteriën, stof en droge lucht die gepaard gaan met een traditioneel verwarmingssysteem is hier geen sprake.

Wanneer is betonkernactivering aangewezen?

Betonkernactivering zorgt voor een langzame stijging of daling van de binnentemperatuur. Het is dan ook uiterst geschikt voor gebouwen die een vrij constant binnenklimaat nodig hebben. Denk daarbij bijvoorbeeld aan scholen, ziekenhuizen, rusthuizen en shoppingcentra. Voor woonhuizen is betonkernactivering dan weer minder geschikt, net omdat het gewenste binnenklimaat daar meer schommelt. Een bijkomend systeem kan wel zorgen voor pieken in de temperatuur.

Conclusie: een systeem voor de toekomst

Met betonkernactivering kunnen verschillende types gebouwen perfect worden gekoeld of verwarmd. België hinkt wat achterop op vlak van toepassing van deze techniek. Maar betonkernactivering en geothermische warmtepompen vormen een perfecte match. En daarnaast stijgt de vraag naar geothermie jaar na jaar. Dat maakt dat betonkernactivering in de toekomst alleen maar meer zal worden toegepast.

Voor Eurabo, de groothandel in bio-ecologische bouw-, hout- en isolatiematerialen, startten we een project met betonkernactivering in Ronse. Architectuur- en studiebureau denc!-studio tekende de plannen, Woema! verzorgt de ruwbouw.

Meer info over onze geothermische warmtepompen? Contacteer ons gerust.

Go to Top