fbpx
Profiteer nu van onze actie: -€2000 op vloerverwarming. Maak snel je afspraak tijdens onze afrondingsweek!

Home > Kenniscentrum > Blog >

De warmte beu? Passief koelen met een warmtepomp!

De warmte beu? Passief koelen met een warmtepomp!

Toegevoegd op 4 juli 2015

Passief koelen

Het hele land kreunt al enkele dagen onder een hittegolf. Jill Peeters waarschuwt via haar Twitter account echter dat hittegolven anno 2015 veel frequenter zullen voorkomen dan in pakweg de jaren 1900. Een hittegolf zoals deze kwam anno 1900 circa 1x om de 30 jaar voor. Tegenwoordig is het echter waarschijnlijker dat we dit 1x om de 3 jaar zullen meemaken!

Een grote boosdoener van deze klimaatsverandering is natuurlijk de opwarming van de aarde. Door de veranderingen in het klimaat wordt de kans op hittegolven énorm verhoogt. De klimaatsverandering zorgt voor een hogere duur, intensiteit en frequentie van hittegolven. Europa loopt zo dus dubbel zoveel kans op op zware pieken in temperatuur.

Wist je dat je met een warmtepomp niet alleen voor warmte in je woning kan zorgen, maar ook voor frisse koeling? Zo creëer je een comfortabeler binnenklimaat in je woning!

Hoe werkt passieve koeling?

Passieve warmtepomp koeling is mogelijk bij grond-water warmtepompen en water-water warmtepompen.

Bij passief koelen wordt enkel de circulerende werking van de warmtepomp gebruikt, en niet de compressor. De warme omgevingstemperatuur binnenshuis wordt dan voor een deel opgenomen door de vloeistof binnen de warmtepomp. Deze (warmere) vloeistof wordt dan gecirculeerd door het koelere grondwater, waarna je de frissere vloeistof terug kunt laten pompen door de vloerverwarming of muurverwarming. Op die manier zal de temperatuur in huis dalen.

Extra voordeel is de hergeneratie van de bodem: de warmte die je in de zomer terug in de grond steekt, kan je er in de winter weer uithalen! Zo verhoogt het rendement van je warmtepomp!

Door het koelen van een gebouw, creëer je een heel comfortabel binnenklimaat, en hoef je niet aan de slag met ventilators en dergelijke!

passieve koeling vaillant

Een investering waar je lang van geniet

Een warmtepomp heeft vele voordelen. Denk dan bijvoorbeeld aan het lage energieverbruik, de milieuvriendelijkheid, of de mogelijkheid tot zowel verwarmen als koelen. Eén van de grootste voordelen is echter de lange levensduur!

Zo heeft een gemiddelde warmtepomp vaak een levensduur van rond de 20 jaar. Theoretisch wordt de levensduur van een warmtepomp meestal vastgelegd op 15 a 20 jaar. In de praktijk komt het echter vaak voor dat warmtepompen langer dan 30 jaar meegaan.

Meer informatie over passieve koeling

Wens je meer informatie over warmtepompen en passieve koeling? Neem dan snel contact met ons op via het contactformulier, of vraag een vrijblijvende offerte!

Go to Top