fbpx
Profiteer nu van onze actie: -€2000 op vloerverwarming. Maak snel je afspraak tijdens onze afrondingsweek!

Home > Kenniscentrum > Blog >

Hernieuwbare energie groeit, al is het traag

Hernieuwbare energie groeit, al is het traag

Toegevoegd op 22 december 2017

Hernieuwbare_energie

De hernieuwbare energie groeit in Europa, maar de groei vertraagt. Dat blijkt uit een rapport dat het Europees Milieuagentschap zopas publiceerde. Volgens het agentschap blijft het haalbaar om tegen 2020 minstens 20 % hernieuwbare energie te produceren.

Lichte stijging

Het aandeel hernieuwbare energie in Europa bedroeg vorig jaar 16,9 %. Dat is een lichte stijging van 0,2 % tegenover 2015. Toen steeg het aandeel echter met 0,6 %: de groei vertraagt dus. Vooral steenkool- en gasconsumptie daalden ten voordele van hernieuwbare energie.

Europa is de wereldwijde leider als het gaat over de hoeveelheid hernieuwbare energie per inwoner. Vandaag is 86 % van de nieuwe capaciteit om elektriciteit op te wekken duurzaam. Wereldwijd is dat maar gemiddeld 62%. Maar de sector die in Europa de meeste hernieuwbare energie inzet, is die van de verwarming en de koeling. Duurzame systemen om daarin te voorzien worden steeds performanter.

België scoort niet zo goed

België is spijtig genoeg geen hoogvlieger in de Europese ranking. Met een aandeel van minder dan 9 % bengelen we achteraan in het gezelschap van Groot-Brittannië, Malta, Nederland en Luxemburg. Welke landen doen het dan wel goed? Zweden, Finland, Letland, Denenmarken en Oostenrijk hebben een aandeel tussen de 30 en de 55 %. Net die landen kennen een ruwer klimaat dan het onze. Het toont aan dat de omschakeling naar hernieuwbare energie haalbaar is.

Klimaatdoel blijft haalbaar

Een aandeel hernieuwbare energie van 20 % tegen 2020, dat is de Europese klimaatdoelstelling. En dat doel blijf volgens het Europees Milieuagentschap haalbaar, ondanks de vertraging van de groei. Voorwaarde is wel dat de lidstaten hun energieplannen effectief uitvoeren. Wil België die doelstelling halen, dan is een sterkere groei nodig dan de 1 % die ons land vorig jaar realiseerde. Tegen 2030 moet het aandeel 27 % in Europa bedragen. Om dat te realiseren, zijn bijkomende inspanningen nodig.

Geothermische warmtepompen zorgen mee voor de omschakeling naar duurzame energie. Contacteer ons vandaag nog en ontdek wat dat voor jou betekent.

Go to Top