fbpx
Profiteer nu van onze actie: -€2000 op vloerverwarming. Maak snel je afspraak tijdens onze afrondingsweek!

Home > Kenniscentrum > Blog >

Hoe geothermie de steden doet afkoelen

Hoe geothermie de steden doet afkoelen

Toegevoegd op 29 maart 2018

hitte-eilandeffect

Je hebt het zelf waarschijnlijk al gemerkt: in de zomer lijkt het in de stad een stuk warmer dan op het platteland. Dat is ook wetenschappelijk bewezen, het hitte-eilandeffect zorgt er voor dat het in de steden in de zomer meerdere graden warmer is. Geothermie is een deel van de oplossing.

Wat is het hitte-eilandeffect?

Is de temperatuur in de stad een stuk hoger dan op het omliggende platteland, dan spreken we van een stedelijk hitte-eilandeffect. Zo stelde de stad Gent vast dat de temperatuur in het centrum gemiddeld 3° C hoger is dan in de landelijke regio rond de stad. Op hete dagen kan dat verschil zelfs oplopen tot maar liefst 8° C. Die hoge temperatuur is vooral ’s nachts voelbaar. In zomernachten koelen de steden minder af. De oorzaak ligt in de intensieve bebouwing en de uitgebreide wegeninfrastructuur. Het materiaal waarmee wegen en gebouwen worden geconstrueerd, absorbeert meer hitte en geeft die vertraagd af. Bovendien reflecteren de – vaak donkere – daken en wegen de hitte veel minder dan natuurlijke vegetatie. De gevolgen zijn niet te onderschatten. De hete zomernachten hebben niet alleen een negatief effect op de nachtrust. Ze vormen een ernstig gezondheidsrisico voor oudere en verzwakte mensen. Hittegolven in de stad eisen dan ook geregeld dodelijke slachtoffers.

Mogelijke oplossingen

Wetenschappers zien mogelijke oplossingen in het aanpassen van de dak- en wegenoppervlakten in de steden.

  • In verschillende steden besliste men om daken wit te schilderen. Zo wordt het zonlicht beter weerkaatst. Ook de kleur van het asfalt past men in sommige steden aan.
  • Ook groendaken kunnen helpen omdat de planten zorgen voor meer verdamping en ook beter reflecteren.
  • Tenslotte zijn ook fotovoltaïsche zonnepanelen mogelijk. Zij reflecteren geen zonlicht, maar absorberen het wel.

Daarnaast is het nodig om de steden op andere manieren te wapenen tegen de hitte. Dat kan door:

  • Groen te voorzien
  • Waterpartijen aan te leggen
  • Minder asfalt, beton en steen te gebruiken
  • Voldoende schaduwzones te voorzien

Waarom ook geothermie een oplossing is

Ook geothermie kan de hitte in de steden doen dalen. In de zomer kan een geothermische warmtepomp gebouwen doen koelen door de hitte te onttrekken en in de bodem op te slaan. De opgeslagen warmte kan in de winter gebruikt worden om de gebouwen te verwarmen. En omgekeerd kan de opgeslagen koude uit de winter in de zomer dienst doen om gebouwen te koelen. Met dit systeem van warmteopslag hebben geothermische warmtepompen een onmiskenbaar voordeel ten opzichte van lucht/waterwarmtepompen. Die laatsten blazen de warme lucht uit gebouwen immers in de omgeving. Daardoor blijft de hitte in de steden en is dit dus geen oplossing voor het hitte-eilandeffect. Met geothermie daarentegen kan men gebouwen koelen zonder dat de temperatuur in de stad stijgt.

Heb je interesse in geothermische warmtepompen? Contacteer ons gerust voor meer info.

Go to Top