fbpx
Profiteer nu van onze actie: -€2000 op vloerverwarming. Maak snel je afspraak tijdens onze afrondingsweek!

Home > Kenniscentrum > Blog >

Meer dan 100 steden draaien grotendeels op hernieuwbare energie

Meer dan 100 steden draaien grotendeels op hernieuwbare energie

Toegevoegd op 9 maart 2018

Groene_steden

Duurzame energie op grote schaal toepassen is haalbaar, dat bewijzen recente cijfers van de internationale ngo CDP. Daaruit blijkt dat 101 steden wereldwijd hun elektriciteit voor minstens 70 % uit hernieuwbare energie halen.

Weg van fossiele brandstoffen

In 2015 noteerde CDP nog maar 42 steden die grotendeels beroep doen op groene energie en dat cijfer is nu dus meer dan verdubbeld. Al deze steden verlaten het pad van de fossiele brandstoffen en rekenen op echte duurzame energiebronnen als zon, wind, geothermie en waterkracht. De steden in de lijst zijn heel uiteenlopend. CDP ziet hierin het bewijs dat de tijden veranderen. “Ons onderzoek toont veel toewijding en ambitie”, zegt Kyra Appleby van CDP. “Steden willen niet alleen overstappen naar hernieuwbare energie. Wat belangrijker is: ze kunnen het ook.”

Positieve effecten van energietransitie

In de lijst staan steden in alle werelddelen. Die ervaren positieve effecten van de energietransitie. Zo stelde de burgemeester van het Amerikaanse Burlington vast dat de overstap naar hernieuwbare energie de lokale economie aanzwengelt en andere steden inspireert. Er zijn zelfs steden, 43 in totaal, die volledig op duurzame energie draaien. Daarbij zijn dertig steden in Latijns-Amerika, waar elektriciteit uit waterkracht erg populair is. Maar ook elders rekenen steden volledig op duurzame energie. Zo wil de IJslandse hoofdstad Reykjavik – waar nu al alle elektriciteit uit hernieuwbare bronnen komt – tegen 2040 alle auto’s en openbaar vervoer zonder fossiele brandstoffen laten rijden.

Ook mogelijk voor Belgische steden

Belgische steden zijn niet terug te vinden in de lijst. Maar dat neemt niet weg dat duurzame energie ook bij ons op grote schaal kan worden toegepast. Verschillende Belgische steden en gemeenten gaan bijvoorbeeld aan de slag met geothermie en warmtenetten. Daarbij gaat het zowel om meer landelijke gemeenten als Mol en Dessel als om de grote steden, waaronder Brussel. De cijfers uit het rapport van CDP kunnen de ambitie alleen maar aanscherpen om ook in ons land naar duurzame steden en gemeenten te evolueren.

Interesse om zelf werk te maken van duurzame energie? Contacteer ons gerust voor meer info over geothermie.

Go to Top