fbpx
Profiteer nu van onze actie: -€2000 op vloerverwarming. Maak snel je afspraak tijdens onze afrondingsweek!

Home > Kenniscentrum > Blog >

Wat betekent de Turteltaks voor gebruikers van een warmtepomp?

Wat betekent de Turteltaks voor gebruikers van een warmtepomp?

Toegevoegd op 11 november 2015

Er is al veel inkt gevloeid over het wel en wee van de zogenaamde turteltaks, maar wat betekent die verhoogde belasting op elektriciteit nu precies voor wie zijn of haar woning verwarmt met een duurzame warmtepomp? Is een warmtepomp nog wel de moeite? Wij zochten het uit.

Wat is die turteltaks ook alweer?

Bondig samengevat kunnen we de turteltaks omschrijven als een energieheffing per afnamepunt van elektriciteit. De heffing gaat uit van de Vlaamse Regering (meer bepaald Annemie Turtelboom, Vlaams minister van Energie) en zal ingaan vanaf 1 maart 2016. De belasting moet de schuldberg van de groenestroomcertificaten voor zonnepanelen wegwerken. Daarom werd er gekozen voor een belasting per heffingspunt in plaats van een taks gebaseerd op het verbruik: zo betalen ook de eigenaars van zonnepanelen mee.

turteltaks-heffing

De Vlaamse Overheid gaat ervan uit dat een gemiddeld gezin 1 afnamepunt in huis heeft en 3500 kWh aan elektriciteit verbruikt per jaar. Voor de meeste gezinnen betekent dat een jaarlijkse meerkost van 100 euro op de elektriciteitsfactuur. Momenteel kost de bijdrage Energiefonds slechts 0,15 euro per maand, ofwel een magere 1,8 euro per jaar. Een forse stijging van de energierekening dus, en dat voor iedereen.

En wat met een warmtepomp?

Dat de regering ervoor gekozen heeft om geen belasting te heffen op basis van het verbruik, is niet helemaal waar, zoals uit bovenstaande tabel blijkt. Het is inderdaad zo dat de meeste gezinnen die hun woning verwarmen met een andere energiebron dan elektriciteit jaarlijks niet meer zullen betalen dan 100 euro. Maar voor wie wel verwarmt met behulp van elektriciteit, zoals mensen met een warmtepomp, ligt het totale verbruik natuurlijk iets hoger.

Waarom een warmtepomp nog steeds een goede investering is

Toch mag de (tijdelijke) turteltaks niemand ontmoedigen om te kiezen voor een warmtepomp. Het totale verbruik van elektriciteit mag bij gebruikers van een warmtepomp dan wel hoger liggen dan bij mensen die gebruik maken van fossiele brandstoffen, hetzelfde geldt echter voor het rendement. Zo kan een warmtepomp een rendement halen van wel 400%, wat nooit het geval kan zijn bij traditionele elektrische verwarming of verwarming op basis van aardgas of stookolie. U betaalt dan wel de turteltaks, maar u bespaart tegelijk in grote mate op de eigenlijke energiekosten.

Bovendien kunnen verbruikers van groene energie blijven rekenen op financiële steun van de regering: ook in 2016 deelt de overheid premies uit aan wie een warmtepomp wenst te installeren. Daarnaast zoekt Test-Aankoop met haar tijdelijke actie Gas & Elektriciteit 2015 graag de beste energietarieven voor uw persoonlijke situatie uit. Zo kan u gemiddeld tot 200 euro per jaar op uw energiefactuur besparen.

Tot slot kan turteltaks noch BTW-verhoging raken aan het allergrootste voordeel van de warmtepomp: kiezen voor een warmtepomp, dat is kiezen voor het milieu.

Blijft u toch met vragen zitten over het prijskaartje van een warmtepomp? Contacteer ons dan: we wegen graag de kosten en baten samen met u af, op een eerlijke manier.

Go to Top