fbpx
Profiteer nu van onze actie: -€2000 op vloerverwarming. Maak snel je afspraak tijdens onze afrondingsweek!

Home > Kenniscentrum > Blog >

Warm water komt in de Kempen uit de grond

Warm water komt in de Kempen uit de grond

Toegevoegd op 11 januari 2018

Warmtenet

Gebruik het warm water dat onder de grond zit voor het verwarmen van gebouwen, het idee is even simpel als geniaal. In Mol en Dessel wordt het realiteit. Daar wordt dit jaar begonnen met de aanleg van een warmtenet. Net als geothermische warmtepompen gebruikt het warmtenet de natuurlijke energie voor het verwarmen van gebouwen en sanitair water.

Hoe werkt een warmtenet?

Zo’n 3,6 diep in de Kempische ondergrond stroomt heet water, ontdekten ingenieurs van het VITO (Vlaams Instituut voor Technologisch Onderzoek). De aardwarmte zorgt er voor warm water met een temperatuur van zo’n 128° Celsius. Via een geothermische centrale wordt het water opgepompt. Een deel gaat naar turbine die een deel van de warmte omzet in elektriciteit. En andere deel wordt afgekoeld tot 90° Celsius in een warmtewisselaar. Dat water gaat via de geïsoleerde buizen van het warmtenet naar bedrijven, woningen en overheidsgebouwen in Mol en Dessel. Een eenvoudige en onderhoudsvriendelijke installatie volstaat om het warmtenet aan de eigen verwarmingsinstallatie te koppelen. Gasboilers en stookolieketels behoren tot het verleden. Het Kempisch Warmtebedrijf, dat het gebruik van diep-geothermische warmte in de Kempen coördineert, neemt de rol op van warmteleverancier.

Helemaal mooi is dat het afgekoelde water weer wordt gebruikt. Het wordt via de geothermische centrale weer in de ondergrond gepompt. Daar warmt het water weer op zodat het weer voor verwarming en sanitair warm water kan zorgen. Zo ontstaat een duurzame en energieneutrale kringloop. Het warmtenet is immers CO2-neutraal.

De plannen in Mol en Dessel

De Kempische gemeenten Mol en Dessel zetten vanaf dit jaar de aardwarmte via een warmtenet in voor de verwarming van gebouwen en sanitair warm water. Omdat straten moeten worden opengebroken voor het leggen van de leidingen, wordt het warmtenet stapsgewijs uitgerold. In Dessel begint men er aan in april, in Mol mikt men op mei. Daar waar in Mol in eerste instantie het nieuwe zwembad en een privaat bouwproject worden aangesloten, komen in Dessel meteen een nieuwe verkaveling en een sociale woonwijk aan de beurt. In nieuwe Desselse woonwijken wordt de aansluiting op het warmtenet verplicht, elders hebben bewoners de keuze. Maar het gemeentebestuur is ervan overtuigd dat veel Desselaars de stap zullen zetten. De prijs is immers concurrentieel, onder meer omdat wordt gegarandeerd dat de kostprijs nooit boven die van aardgas zal liggen. Bovendien vinden heel wat mensen duurzame energie erg belangrijk, zo blijkt ook uit de populariteit van geothermische warmtepompen.

Enkele cijfers

Sprekende feiten geven een beeld van het nieuwe warmtenet in Mol en Dessel:

  • 1.800 gebouwen worden aangesloten
  • 30 kilometer buizen zullen samen het warmtenet vormen
  • 22.600 ton CO2 wordt jaarlijks bespaard

Ook interesse in geothermie voor jouw woning of bedrijfsgebouw? Contacteer ons vrijblijvend voor meer info over geothermische warmtepompen.

Go to Top