fbpx
Profiteer nu van onze actie: -€2000 op vloerverwarming. Maak snel je afspraak tijdens onze afrondingsweek!

Home > Kenniscentrum > Blog >

Ziekenhuis schakelt over op geothermie

Ziekenhuis schakelt over op geothermie

Toegevoegd op 21 april 2018

Geothermie

Dat geothermie ook voor grote projecten uiterst geschikt is, daarvan zijn we bij Eco Heating al lang overtuigd. Het Amsterdams ziekenhuis en onderzoekscentrum Antoni van Leeuwenhoek is dat ook en stapt grotendeels over op warmtepompen met bodemenergieopslag.

Geen animo voor gas

Een grote instelling als een ziekenhuis verbruikt heel wat energie. Kiezen voor duurzaam verwarmen en koelen heeft dan ook heel wat impact. En dat is wat het Amsterdams ziekenhuis Antoni van Leeuwenhoek recent heeft gedaan. Delen van de gasinstallatie en de koelinstallaties waren toe aan vervanging en er was ook meer capaciteit nodig. Even overwoog men de bestaande gasinstallatie aan te pakken, maar uiteindelijk bleek daar weinig animo voor te bestaan.

Duurzaam, dus met warmtepompen

“Ons ziekenhuis wil duurzaam zijn”, vertelt energiebeheerder Pascal van Heesch aan DuurzaamBedrijfsleven. “Vandaar dat we zijn uitgekomen op warmtepompen.” Naast duurzaamheid levert die keuze het ziekenhuis ook een financieel voordeel op. De besparing is er trouwens niet enkel omdat de warmtepompen zorgen voor goedkopere verwarming en koeling. De warmtepompen zorgen ook voor een goedkopere manier om stoom te produceren. Met stoom worden de ruimtes in het ziekenhuis bevochtigd voor het welbevinden van de patiënten en de veiligheid van het onderzoek. Met warmtepompen kan dat met water aan een lagere temperatuur.

Energievoordeel in de zomer

Ook in de zomer leveren de warmtepompen het ziekenhuis een voordeel op, vertelt Pascal van Heesch. “Met warmtepompen merk je het energievoordeel nog eens extra in de zomer. De warmte die we in de winter met de warmtepompen hebben opgewekt heeft een koude reststroom. Die koude slaan we op in de bodem. In de zomer koelen we daarmee het gebouw.”

Eco Heating plaatst ook warmtepompen in grote gebouwen

Passieve koeling is inderdaad perfect mogelijk met een geothermische warmtepomp. Doordat energie in de bodem wordt opgeslagen, kan die later worden gebruikt. Dat maakt een geothermische warmtepomp geschikt voor verwarming én koeling. En dat dus ook in grote gebouwen zoals het Antoni van Leeuwenhoek-ziekenhuis. Eco Heating realiseerde ook al warmtepompinstallaties in bijvoorbeeld appartementencomplexen of bedrijfsgebouwen.

Interesse in geothermie voor de verwarming en koeling van jouw woning of bedrijfsgebouw? Contacteer ons vrijblijvend voor meer info.

Go to Top