fbpx
Profiteer nu van onze actie: -€2000 op vloerverwarming. Maak snel je afspraak tijdens onze afrondingsweek!

Home > Kenniscentrum > Blog >

Ontdek het rendement van een warmtepomp met de COP en de SPF

Ontdek het rendement van een warmtepomp met de COP en de SPF

Toegevoegd op 17 mei 2018

Vaillant-cheque

Wie het rendement van een warmtepomp wil kennen, kan afgaan op de COP of de SPF. Maar waarvoor staan die afkortingen nu precies?

COP: het theoretisch rendement

De COP (Coefficient Of Performance) van een warmtepomp noemt men ook wel eens de prestatiecoëfficiënt. Deze coëfficiënt drukt de verhouding uit tussen de input (de elektriciteit die nodig is om de warmtepomp te doen draaien) en de output (de opgewekte warmte). Bij de meeste warmtepompen ligt de COP tussen 3 en 5, terwijl pakweg een aardgasketel met moeite een score van 1 haalt.

SPF: het rendement in gebruik

Kiezen voor een warmtepomp doe je best ook op basis van de SPF (Seasonal Performance Factor). Die geeft het gemiddelde rendement van een warmtepomp weer tijdens het stookseizoen. Dat zorgt ervoor dat de SPF-waarde altijd lager ligt dan die van de COP. De SPF houdt immers rekening met thermische verliezen, wisselingen in de buitentemperatuur en andere verliezen (elektrische en mechanische). Met een gemiddelde tussen 2,8 en 4,7 of hoger scoort een warmtepomp echter ook voor de SPF-waarde nog steeds een pak beter dan een aardgasketel.

Welke warmtepomp heeft de beste SPF?

De KULeuven en het De Nayer Instituut onderzochten de SPF-waarde van verschillende types warmtepompen. Uit dat onderzoek blijkt dat geothermische warmtepompen de beste SPF-waarden kunnen voorleggen:

  • Verticale bodem/water warmtepomp 4,7*
  • Horizontale bodem/water warmtepomp 4,0
  • Water/water warmtepomp 3,9
  • DX/water warmtepomp** 3,2
  • Lucht/water warmtepomp 2,8

*: Deze waarde is zelfs lager dan het reële gemiddelde. De verticale bodem/water warmtepomp uit het onderzoek was een experimenteel type dat lager scoorde dan de doorsnee verticale bodem/water warmtepomp.

**: Een DX warmtepomp haalt de warmte ook uit de bodem, maar laat het koelmiddel meteen in de buizen verdampen. Er is dus geen overdracht van warmte naar een warmwatercircuit in de vloerverwarming.

Wil je ook een aangenaam binnenklimaat met weinig input van energie en veel output van warmte of koelte? Kies dan voor een geothermische warmtepomp. Wij geven je graag meer info. Contacteer ons dus gerust.

Go to Top